Del 1

​Sulforafanskola

För att förstå hur bra sulforafan är bör man ha en liten — INTRODUKTION TILL Nrf2

Sulforafanskola

INTRODUKTION TILL Nrf2

Nrf2 är ett protein som får igång antioxidativa processer i cellerna vilket skyddar dessa från skada och inflammation.

Olika ämnen som kan stimulera Nrf2 undersöks och studeras noga för att hitta lösningar till problem som uppstår på grund av oxidative stress som orsakas av skador och inflammation.

Inflammation i sin tur är en process som kännetecknas av skada eller förstörelse av vävnader som orsakas av olika cellprocesser och kemiska reaktioner i kroppen. Det framgår vanligtvis av typiska tecken på smärta, värme, rodnad, svullnad och funktionsförlust.

Koncentrationen av Nrf2 är som högst i följande kroppsliga organ; njurar, muskler, lungor, hjärta, lever och hjärna.

Bästa sätten att öka mängden Nrf2 i kroppen

  • Inta Sulforafan
  • Inta Glucorafanin (från Broccoli)
  • Vitamin D
  • Kurkumin (gurkmeja)
  • DHA från Krill
  • Antocyaniner från ex. vis blåbär och lingon (finns på insidan skalet)
  • EGCG – finns i grönt te (speciellt i grönt matcha te)

samt fysisk aktivitet, som vi ju alla vet har en positiv effekt mot det mesta.

Det kan även vara bra att veta att även några bitar mörk choklad då och då påverkar Nrf2 i positiv riktning.

Det finns ytterligare en rad olika naturliga ämnen som i viss mån kan påverkar mängden Nrf2. De absolut viktigaste är nämnda ovan.

Sulforafan från broccoligroddar är utan jämförelse den mest betydelsefulla. Att få i sig tillräckliga mängder genom att äta rå broccoli från mataffären är minst sagt opraktiskt och inte särdeles attraktivt. Under gynnsamma förhållande bör man tugga i sig ett par kilo per dag.

Ytterligare ett problem är att man inte har en aning om halten som broccolin innehåller. Men ät gärna broccoli och gärna mycket broccoli, såväl rå som lätt kokad. Den innehåller en rad andra nyttigheter som man inte skall försumma.

Indirekt antioxidant
En icke oväsentlig fördel att komma ihåg är att sulforafan är en så kallad indirekt antioxidant. Den hjälper kroppens egna funktioner att göra sitt jobb.

Den boostar antioxidant kapaciteten genom minst två olika mekanismer. Genom Fas 2 detox (avgiftande enzymer) samt genom en ökning av glutation nivåerna i cellerna.

Forskning har bl.a. visat följande hälsofördelar av glutation:

  • hämmar oxidative stress i kroppen
  • kan hämma inflammation
  • anti-aging effekt
  • kan minska stress och vissa typer av depression
  • kan hjälpa vid infektion
  • ökad mängd kan ha positiv inverkan på ADHD & autism
  • kan hjälpa förebyggande mot
  • kan hjälpa mot akne
  • kan hjälpa vid sömn-apnea
  • kan verka förebyggande vid hjärt och kärlsjukdom
  • kan verka positivt vi komplikationer från diabetes
  • kan i vissa fall förebygga celldöd

Forskning pågår om hur glutathione kan begränsa s.k. neuro-degeneration som uppstår vid Alzheimer & Parkinson.

Magnus Ahlén
September 2017

Dagens avsnitt handlar om glutationets inverkan på oxidativ stress som förekommer i några allt för vanliga och otrevliga sjukdomar.

Genom att bibehålla naturliga nivåer av glutation strävar kroppen till att bibehålla sina naturliga funktioner.

Vi sysslar med funktionell mat & tillskott och inte med mediciner. Det kan dock vara bra att veta vad forskningen säger om vissa komponenter och ingredienser. Uppfattningen är att man genom att välja vad man äter och stoppar i sig, kan man påverka en rad olika förlopp i kroppen. Höga doser av oxidativ stress och låggradiga inflammationer är inte positivt för hälsan.

Alzheimers
Alzheimers sjukdom är delvis orsakad av oxidative stress som antioxidanter kan minska och i vissa fall neutralisera.

Kliniska studier har visat att genom att öka intaget av vitamin E kan utvecklingen av sjukdomen bromsas ner.

Sjukdomen karaktäriseras även av en ackumulering av ett protein i centrala nervsystemet som i sin tur kan sänka cellernas glutation nivå.

I djurförsök har man visa att genom att höja glutation nivåerna hos försöksdjuren med Alzheimer så har även minneskapaciteten ökat.

Parkinson
Parkinsons sjukdom är, till viss del, orsakad genom oxidative stress i centrala nervsystemet. Glutationets funktion är att försöka minska den negativa effekten av denna stress.

Sjukdomen ger brist på dopamin i vissa delar av hjärnan. I pre-kliniska studier har det visat sig dessa delar har låga glutation nivåer

Det finns numera mediciner som ger viss hjälp mot av utveckla Parkinson genom att öka glutation nivåerna.

Huntington
Även Huntingtons sjudom är orsakad av oxidativ stress och icke fungerade mitokondrier (vilka ju är cellernas små kraftverk).

Studier har visat att en speciell form a kurkumin (som kommer från gurkmeja) har en positiv effekt på mitokondriernas hälsa genom att öka glutation nivåerna.

Något att hålla i minnet.

Magnus Ahlén
September 2017

Broccoli i fokus när ny substans mot diabetes identifierats

Forskare har identifierat en antioxidant – rikligt förekommande i broccoli – som en ny antidiabetisk substans. En patientstudie visar på signifikant lägre blodsockernivåer hos deltagare som åt broccoliextrakt med höga halter av sulforafan.

Sulforafan har en positiv effekt för ett mer balanserat blodsocker. Forskare på Sahlgrenska Universitetssjukhuset / Sahlgrenska Accademien in Samarbete med Lundsuniversitet har gjort kliniska studier på diabetes-2 patienter och funnit att en stor del av dem vid användandet av Sulforafan kan minska sitt intag av insulin och vissa kan rent av sluta tillföra insulin via mediciner.

– Sulforafan angriper en central mekanism bakom diabetes och har en snäll biverkningsprofil.

Som functional food kan det nå patienterna snabbare än ett läkemedel, och det är också ett intressant koncept ur diabetssynpunkt där kosten är central, säger Anders Rosengren, Sahlgrenska.

Han fortsätter: Redan i Romarriket ansågs broccoli vara en värdefull grönsak, och den har påståtts skydda mot en rad sjukdomar. I ett internationellt forskningssamarbete har vi nu visat att broccoli förbättrar blodsockerkontrollen hos personer med typ 2-diabetes. Arbetet startade med en datorbaserad matematisk analys, gick vidare till cellförsök, följt av djurstudier och slutligen ett direkt kliniskt test hos personer med typ 2-diabetes.
Typ 2-diabetes är världens snabbast ökande kroniska sjukdom. Idag har över 300 miljoner människor typ 2-diabetes och långt fler befinner sig i riskzonen. Sjukdomen börjar milt, men ger efterhand förödande komplikationer i bl.a. hjärta, kärl, njurar och ögon. Sjukdomen orsakar därför stort lidande för patienter och omfattande sjukvårdskostnader över i stort sett hela världen. Det står klart att nya sätt behövs för att förebygga och behandla typ 2-diabetes.
Typ 2-diabetes orsakas av störningar i ämnesomsättningen i en rad organ. Ett typiskt kännetecken är ökad glukosproduktion i levern. När vi fastar, exempelvis då vi sover, bildar levern glukos (socker) för att hjärnan ska få energi. Detta kallas glukosproduktion och är en viktig funktion för att vi ska överleva. När vi sedan äter frisätts insulin som stänger av glukosproduktionen.

Genom matematisk modellering identifierade vi ett nätverk av gener som var ändrat i vävnadsprover från personer med typ 2-diabetes. Nästa steg var att finna substanser som kunde påverka hela nätverket.

Forskningen fastslår att ”Den substans som rankades högst var sulforafan. Sulforafan är en anti-oxidant som tidigare undersökts kliniskt bland annat för att förebygga cancer, men den har inte tidigare studerats med avseende på typ 2-diabetes”.

Utdrag från ”Science Translational Medicine” 22 juni 2017

Fritt översatt från studien:

Sulforafan reduceras hepatic glukos produktion och föbättrar glukoskontrollen hos patienter med typ 2 diabetes.

Ytterligare en orsak att äta broccoli – Typ 2 diabetes blir allt vanligare över hela världet och alla patientes kan inte bli behandlade med existerande mediciner

Axelsson med flera (se nedan) analyserade mönstret av genuttrycket förknippad med typ 2 diabetes jämfört med gen-svaret för tusentals av ingredienser för att identifiera vad som bäst kunde motverka effekterna av diabetes. Den ledande kandidaten från denna analys var sulforafan, en naturlig komponent i broccoli.

Förutom detta visade det sig i kliniska tester att toleransen från sulforafan från broccoli groddar var bra och förbättrade det fastande glukosvärdet hos patienter som lider av fettma och typ 2 diabetes.

Författare; Annika S. Axelsson, Emily Tubbs, Brig Mecham, Shaji Chacko, Hannah A. Nenonen, Yunzhao Tang, Jed W. Fahey, Jonathan M. J. Derry, Claes B. Wollheim, Nils Wierup, Morey W. Haymond, Stephen H. Friend, Hindrik Mulder and Anders H. Rosengren

Vi följer utvecklingen mycket noga och är i kontakt med internationella medicinska diabetesexperter för att se hur andra komplimenterande ingredienser kan öka effekten. Spännande så det förslår. Vi återkommer.

Magnus Ahlén
Oktober 2017

Dagens ämne kan nog uppfattas som lite kontroversiellt, men icke desto mindre intressant och spännande. Som vi alla vet har Sulforafan från broccoli mycket positiva egenskaper inom en rad olika områden.

Vi har den senaste tiden inlett ett samarbete med ett amerikanskt forskningsbolag som har Johns Jopkins University som delägare. De har under ett antal år fokuserat på att förhindra cancer med hjälp av kostförändringar och addering av specifika ingredienser.

Vad sägs om denna pressrelease som publicerades redan 1997 – “Three-day-old broccoli sprouts consistently contain 20 to 50 times the amount of chemoprotective compounds found in mature broccoli heads and may offer a simple dietary means of chemically reducing cancer risk”

Kort fri översättning:

“Tre dagar gamla broccoligroddar har konsekvent och entydigt 20 – 50 gånger mer kemiskt skyddande föreningar än i mogen broccoli och kan genom enkel kostförändring kemiskt reducera cancerrisker.”

Det finns ingen tid at ödsla när det kommer till att förebygga cancer.

“There’s no romance in it,” säger Michael Sporn, professor och forskaren i cancer prevention vid Dartmouth Medical School. Han fortsätter; Kom ihåg, det är upp till dig att vara pro-aktiv med förebyggande prevention för din egen kropps övergripande hälsa och vitalitet. Ett bra sätt att start är att addera mer sulforafanrik kost till din diet.

Sulforfan fungerar genom att “boosta” Fas-2 enzymer i kroppen, vars jobb är att att neutralisera processerna av sjukdomen ( The Lewis B. and Dorothy Cullman Chemoprotection Center vid Johns Hopkins Univeristy School of Medicine)

Nedan finns några artiklar som kan rekommenderas. Det finns hundratals fler, men vi kan inte täcka in allt i det här forumet.
Den första är publicerad och tillgänglig bl.a. via Medline & Pubmed. För enkelhetens skull har jag tagit mig friheten att göra en snabb översättning av den s.k. ABSTAKT, dvs en kort introduktion till själva studien. Den som vill läsa original ABSTACT på engelska av denna artikel finner den längre ner på denna sida.

Därefter finns några länkar till några andra intressanta forskningsartiklar av samma forskarteam. De finns dock endast på engelska.
Påverkan av cancerstamceller med sulforafan, en kostkomponent från broccoli och broccoligroddar.

från Medline & Pubmed
Li Y1, Zhang T.
ABSTRAKT

Många studier har konstaterat den skyddande effekten av broccoli och broccoligroddar mot cancer. De kemiskt-skyddande egenskaperna i sulforafan som kommer från de de grundläggande glukosinulater från broccoli och broccoligroddar har varit förmäl för många studier. Ny forskning av effekterna av sulforafan på cancer stamceller, sk. CSC har tilldragit sig massor or intresse. CSC antas vara utgångspunkten för starten av cancer och att bibehålla cancer samt att för återfall och att förhindra/försvåra mediciners verkan. Ett antal studien har indikerat att sulfafan kan sikt in sig på CSCér i olika typer av cancer genom fllera olika kanaler. Kombinations behandlingar med sulforafan och chemoterapi i förkliniska tester ha visat lovande resultat. I denna artikel fokuserar vi på effekterna av sulforafan och CSCérs egna självförnyande vägar och dessutom en kortare genomgång av nyligen genomförda studier av användandet av broccoligroddar.

Targeting cancer stem cells with sulforaphane, a dietary component from broccoli and broccoli sprouts.

Li Y, Zhang T.

Future Oncol. 2013 Aug;9(8):1097-103. doi: 10.2217/fon.13.108.

Sulforaphane, a dietary component of broccoli/broccoli sprouts, inhibits breast cancer stem cells.

Li Y, Zhang T, Korkaya H, Liu S, Lee HF, Newman B, Yu Y, Clouthier SG, Schwartz SJ, Wicha MS, Sun D.

Clin Cancer Res. 2010 May 1;16(9):2580-90. doi: 10.1158/1078-0432.CCR-09-2937. Epub 2010 Apr 13.

Kinetics of sulforaphane in mice after consumption of sulforaphane-enriched broccoli sprout preparation.
Li Y, Zhang T, Li X, Zou P, Schwartz SJ, Sun D.

Mol Nutr Food Res. 2013 Dec;57(12):2128-36. doi: 10.1002/mnfr.201300210. Epub 2013 Aug 9.

Li Y1, Zhang T.

Author information

Abstract
Many studies have supported the protective effects of broccoli and broccoli sprouts against cancer. The chemopreventive properties of sulforaphane, which is derived from the principal glucosinolate of broccoli and broccoli sprouts, have been extensively studied. Recent research into the effects of sulforaphane on cancer stem cells (CSCs) has drawn lots of interest. CSCs are suggested to be responsible for initiating and maintaining cancer, and to contribute to recurrence and drug resistance. A number of studies have indicated that sulforaphane may target CSCs in different types of cancer through modulation of NF-κB, SHH, epithelial-mesenchymal transition and Wnt/β-catenin pathways. Combination therapy with sulforaphane and chemotherapy in preclinical settings has shown promising results. In this article, we focus on the effects of sulforaphane on CSCs and self-renewal pathways, as well as giving a brief review of recent human studies using broccoli sprout preparations.

PMID:
23902242
DOI:
10.2217/fon.13.108
[Indexed for MEDLINE]

Magnus Ahlén
Oktober 2017

Den huvudsakliga kognitiva effekten och fördelen med sulforafan är skydd av hjärnceller och förhindrande av många neurodegenerativa* sjukdomar.

2013 gjordes en studie där man antar att sulforafan kan minska symtomen från Alzheimers sjukdom även om forskarna då inte kunde fastslå eller avgöra varför.

Samma sulforafan från broccoligroddar kan även ge skydd mot Parkingsons sjukdom, vilken stör dopaminets effekt i hjärnan.

Det finns milliontals äldre människor i världen som är drabbade av endera Parkingsons, Alzheimers eller en kombination av de båda, där sulforafan verkar kunna ge en lättnad eller till och med kunna vara en lösning, och med en komponent av naturligt ursprung.

Dessa hjärnskyddande effekter kan antas vara resultatet från antioxidant effekten från…. just det…. sulforafan. Vägarna kan vara flera och varierande men en är definitivt Nrf2.

Det finns även studier som tyder på att sulforafan kan ge positiva effekten även när det gäller tillfrisknandet från traumatiska hjärnskador.

En studie på möss visade minnesförbättring genom användning av ENDAST sulforafan.

Som nämndes tidigare Sulforafanskola finns det fördelar med suflorafan när det kommer till såväl cancer-reduktion som prevention. Beroende på den starka immunökande-, och antioxidativa effekten torde, enligt forskare, sulforafan antas reducera risken för ändtarmscancer och prostatacancer förutom en rad andra typer av denna grupp av sjukdomar.

Forskare inom området anser vidare att sulforafan kan hjälpa att reducera symptomen och effekten efter det att cancer har formats i kroppen men att den, mer än något annat, är användbar i förebyggande syfte.

Avslutningsvis kan man inte låta bli att nämna att forskning pågår om på vilket sätt sulforafan ger förbättringar vid humörs-svängningar.

En studie som gjordes visade att NRF2 har en signifikant påverkan vid depressioner.

Forskningen inom detta område befinner sig dock i ett tidigt skede och fler studier och mer forskning krävs för att fastställa några specifika resultat.

Framtiden även inom det här område är intressant och spännande så det förslår.

Speciellt med tanke på att nära nog 10% av den vuxna befolkningen i västvärlden äter en eller annan form

av antidepressiv medicin.

Magnus Ahlén
November 2017

Källa: Wikipedia

*/ Neurodegenerativa sjukdomar är en kategori sjukdomar som långsamt förtvinar nervsystemet, till exempel demenssjukdomar.

Sjukdomarna uppträder senare i livet på grund av förändringar i nervsystemet som leder till degeneration av nervceller.

Några av de neurodegenerativa sjukdomarna är Parkinsons sjukdom och Huntingtons sjukdom.

Vid Parkinsons sjukdom sker det en degeneration av dopaminproducerande nervceller i substantia nigra.

Andra exempel är amyotrofisk lateral skleros (ALS) vilken är en sjukdom som drabbar vuxna och har ett snabbt förlopp (efter diagnos brukar förloppet ta 2-5 år).

I ALS dör övre och undre motorneuron i hjärnstam och ryggmärg, vilket leder till muskelatrofi, som i sin tur leder till förlamning och slutligen död. 90% av fallen är sporadiska medan de övriga 10% är ärftliga.

Ännu är inte orsaken bakom ALS kartlagd.